Bezárás
Közlemények

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

Pofonegyszerű, és semmibe nem kerül az erdélyi magyar közéletet átláthatóbbá tenni. Egyedül az olvasóink adományai segítségével dolgozhatunk újságíróként mindenféle befolyástól mentesen.

Nem kis fába vágtuk a fejszénket, amikor 2015 januárjában elindítottuk az Átlátszó Erdélyt: célunk az, hogy elsősorban az olvasóink adományaira támaszkodva egy kis, tényfeltáró újságírásra szakosodott műhelyt hozzunk létre. A kezdettől fogva kaptunk kisebb-nagyobb adományokat tőletek, köszönjük. Most azt kérjük, hogy adományozzátok az Átlátszó Erdély Egyesületnek a jövedelemadótok 2%-át.

De miért is fontos az, hogy honnan van a pénz?

Azért tartjuk kulcsfontosságúnak a finanszírozás kérdését, mert jelenleg az erdélyi magyar (és nem csak) sajtóban gyakorlatilag nem létezik olyan donor, melynek ne lennének tartalomra vonatkozó feltételei. Másképp fogalmazva: itt hatványozottan érvényes az „akinél a pénz, annak szól a muzsika” elve, az eredményt pedig mindannyian láthatjuk.

Egyedül az olvasói adományok révén dolgozhatunk újságíróként mindenféle befolyástól mentesen. Csakis így lehet elérni azt, hogy ne a donorok, hanem az olvasóink fele tartozzunk elszámolással.

Kik vagyunk? Itt olvashatsz rólunk:

Gebasz a Tündérkertben. Indul az erdélyi tényfeltáró blog

Hol vannak a formanyomtatványok?

A jövedelemadó felajánlása nagyon egyszerű: amennyiben járatos vagy az adóbevallás rejtelmeiben, akkor a 200-as vagy a 230-as formanyomtatványokon a nevünk (Asociatia „Atlatszo Erdely Egyesulet”) adószámunk (CUI 33978083) és a bankszámlánk (RO71OTPV200000913457RO01) adatait kell feltüntetni. Ha nincsen türelmed a formanyomtatványok kitöltésével bíbelődni, akkor az általunk kitöltött nyomtatványokat itt vagy itt, illetve a bejegyzés alján letöltheted.

Melyik formanyomtatványt kell kitöltenem?

Ha kizárólag fizetés-jellegű jövedelmed volt az előző évben, akkor a 230-as formanyomtatványt kell kitöltened; ha más jövedelmeid is voltak, akkor a 200-ast.

Kitöltöttem. Hogyan tovább?

A kitöltött formanyomtatványt el kell vinned vagy küldened annak a pénzügyi hivatalnak a címére, ahova lakhelyed szerint tartozol (a területi pénzügyi hivatalok címeinek a listája itt megtalálható). Esetleg az egyesületünk székhelyére is elküldheted (Petuniei 9/52 400316 Cluj-Napoca), mi aztán továbbítjuk a pénzügyhöz.

Van határidő?

Igen, és ez fontos: május 25 az utolsó nap, amikor a jövedelemadód 2%-át felajánlhatod egy civil szervezetnek.

Mihez kezdtek majd a pénzzel?

Az adományokkal úgy igyekszünk gazdálkodni, hogy a lehető legkevesebb menjen el adminisztrációra, működéssel kapcsolatos költségekre és a lehető legtöbb pénz jusson újságírásra. Amennyiben tehetjük, minden forrást produkciós költségekre (például kiszállásra, cikkdíjra, adatbázisokra, dokumentumokra, jogászokra stb.) valamint felszerelésre költünk. És nagyon hosszú a témalistánk.

Mennyi pénzre lenne szükségetek a működéshez?

Nincs az a pénz, amit ne tudnánk elkölteni. De a viccet félretéve: havonta nagyjából 1000 eurónak megfelelő lejből már biztosítva lenne a stabil működés és rendszeres frissülés. Középtávú célunk, hogy egy 3-5, teljes munkaidőben nekünk dolgozó, főleg újságírókból álló csapatot fenn tudjunk tartani. Ehhez számításaink szerint nagyjából havi 2500-3000 euró lesz szükséges.

Nyilvánosan elszámoltok majd a pénzzel?

Igen. Minden év végén részletes beszámolót teszünk közzé arról, hogy adott évben milyen forrásból mennyi pénzt kaptunk, és azt konkrétan mire költöttük el. Részletesen bemutatjuk azt is, hogy melyek voltak a legfontosabb témák, melyeket az adományokból feltártunk.

A 2% mellett másképp is segíthetem a munkátokat?

Minden adománynak örülünk. Az oldal felső részén, a jobb oldalon, a „Támogasd az Átlátszó Erdély munkáját” felirat alatt a „Donate” gombra kattintva bejön a PayPal-oldal, ahol pénzt utalhatsz nekünk.

PayPal azonosítónk egyébként: atlatszoerdely@gmail.com (erre akkor lehet szükség, ha nem az Átlátszó Erdély oldalon keresztül utalnál).

Mekkora összeget adományozzak?

Bármilyen nagy, vagy akármilyen kicsi összegnek nagyon örülünk. A legjobb az lenne, ha egyszeri utalás helyett talán kisebb összeggel, de havonta tudnánk a támogatásodra számítani: így tervezni tudnánk a költségvetésünket.

Nincsen PayPal felhasználóm. Nem túl bonyolult készíteni egyet?

PayPal felhasználót nagyon egyszerű készíteni – ha vásároltál már interneten, akkor nagyjából ugyanazokat az adatokat kell megadni. Azonban egy bankkártyára is szükséged lesz ahhoz, hogy a bankszámládról utalni tudjál.

Biztonságos a PayPal?

Ez az eszköz a világ legelterjedtebb és legbiztonságosabb fizetési módja, 230 millió felhasználóval 203 országban.

Mégsem szeretnék PayPal-lel bajlódni. Más megoldás nincs?

Ebben az esetben kérjük az adományt egyenesen a bankszámlánkra utalni: Asociatia “Atlatszo Erdely Egyesulet” RO71OTPV200000913457RO01 SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA Cod BIC: OTPVROBU. Utalás előtt ne felejtsd a neved mellé odaírni, hogy „adomány”.

Névtelenül szeretnék adományozni. Ez lehetséges?

Igen, sőt: a magánszemély-támogatóink neveit minden esetben bizalmasan kezeljük.

Nem pénzzel, hanem valamilyen más módon szeretnélek támogatni titeket. Ez hogyan lehetséges?

Ezt is megköszönjük. A felajánlással keress meg az erdely@new.atlatszo.ro e-mail címen.

Embed code