Bezárás
Önkormányzatok

Botrány: Bunta háza, sejehaj!

Bemutatjuk a székelyudvarhelyi polgármester trükkjeit. Nézd, hogyan kell évekre eltüntetni egy házat, miközben benne laksz, vagy hogyan kell építési engedélyt kérni egy lakott házra, majd betelekkönyveztetni azt.

A hagyományok szerint nem telhet el választási kampány Udvarhelyen anélkül, hogy Bunta Levente furcsán szerzett háza szóba ne jönne. A 2012-es kampány idején is téma volt ez, de azóta hatalmas fejlemények vannak az ügyben, ezért hagyományőrző szándékkal bemutatjuk az immár Bunta Levente Zoltán néven futó polgármesterünk házának rövid történetét.

150519_buntahaza002_ufo

Történetünk 2007 tavaszán kezdődik, amikor egy B. A. nevű állampolgár építési engedélyt kap 2 házra. Neve ismert a városban, de mai történetünk szempontjából nem különösebben érdekes, iniciáléját is csak azért mutatjuk meg, hogy tiszta legyen, nem B. L. Zoltán kérte az építési engedélyt. Az építési engedély száma: 70. Szép kerek szám. Érdemes megfigyelni, hogy hány nap alatt állították ki az építési engedélyét. Nem kellett egy évet várnia az engedélyre, mint manapság divat Udvarhelyen. Ezen építési engedély alapján épül fel az a ház, mely ma Bunta Levente Zoltán háza.

160519_buntahaza003_ufo

Rá egy évre, 2008 nyarán egy 1259 négyzetméteres telek átíródik Bunta és felesége nevére. A telekkönyvi másolaton szerepel egy dátum, mely ezzel kapcsolatos: 2008. július 10. Azaz egy hónappal az után, hogy Bunta polgármester lett. Ezt később majd még megtoldják egy kisebb, 136 négyzetméteres telkecskével.

160519_buntahaza004_ufo

A ház csak bő másfél év múlva, 2010 februárjában kerül fel a telekkönyvre, de a B. A. nevére, nem a Buntáéra. Bunta 2010 karácsonyának szombatján panaszt fogalmaztat ügyvédjével, de erről többet nem tudunk meg. Hogy ugyanarról a házról van szó, mint amire engedélyt kért B. A. 2007-ben, onnan tudjuk, hogy szerepel a telekkönyvben a 70/2007 építési engedély, illetve az 1317/2009-es bizonylat száma.

150519_buntahaza005_ufo

Ez itt az 1317/2009-es bizonylat Bunta Levente polgármester aláírásával, mely azt igazolja, hogy a ház létezik. A polgármesternek nyilván nem kellett külön kiszállnia terepre, hogy megnézze, létezik-e az ingatlan, hisz ekkor már benne lakott.

160519_buntahaza006_ufo

Egy 2012. január 31-én kikért telekkönyvi másolat alapján a ház és a telek rajza így néz ki. A telek Bunta és felesége nevén van, a ház a B. A. nevén. Nem folyik le sok víz a Küküllőn, kirobban egy kisebb botrány. A politikai ellenfél azt rója fel a polgármesternek, hogy egy ingatlankereskedő nevén lévő házban lakik. Buntáék gyorsan intézkednek, és egy hónapon belül a ház eltűnik a telekkönyvről. De teljesen eltűnik.

160519_buntahaza007_ufo

Hogy alátámasszam, amit állítok, itt van ugyanaz a rajz egy 2012. február 28-án kikért telekkönyvi másolatból. Ez a másolat pontosan egy hónappal az előző után készült, a ház eltűnt róla.

160519_buntahaza008_ufo

B. A. neve teljesen eltűnt a telekkönyvből, csak egy áthúzott rész jelzi, hogy valamikor volt egy ingatlan a telken, amit töröltek.

160519_buntahaza009_ufo

Most jön a dolog érdekes része. 2012 márciusában Bunta Levente kiáll a baráti médiának számító D3 tévé kamerái elé, és egy tudósításban elpanaszolja, hogy őt támadják, pedig ő teljesen jóhiszeműen, reális áron megvásárolta az ingatlant, amit még polgármestersége előtti időben néztek ki egy újsághirdetésből. A Mindenkinek van egy háza című szívfacsaró tévés tudósításban Bunta becsületességét bizonyítva megmutatja a szerződést és a telekkönyvet.

160519_buntahaza010_ufo

Valószínű, nem gondol arra, hogy néhány év múlva a kamera előtt meglebegtetett okiratok adatait valaki megtekinti állóképen. Íme, Bunta szerződése kifagyasztva. Ha jól látjuk rajta, 11.500 lejt fizetett. Reális áron vásárolt? Piaci áron körülbelül 1-2 ár telket adnak a Széldombon ezért a pénzért, de Bunta közel 19-et vesz. De, ami még ennél is izgalmasabb, hogy a szerződésben nem látunk házat, csak telket.

160519_buntahaza011_ufo

Sőt, a Bunta által megmutatott telekkönyvi kivonat is arról tanúskodik, hogy csak telek van, ház nincs. Látszik, hogy az „A. Partea 1. (Foaia de avere)” nevű résznél csak egy tétel van, és látszik is képünkön, hogy írja „…vilan”, azaz telek. Ha ház is lenne a telekkönyvön, akkor szerepelne ott egy „Constructii” című tétel is. Úgy, mint a következő képen látható telekkönyvön.

160519_buntahaza012_ufo

Íme, így néz ki egy olyan telekkönyv, amin már ház is van. Ez is ugyanannak a teleknek a telekkönyve, csak már 2016-os. 2012 és 2016 között valamikor felkerült rá a ház. Hogyan? Megmagyarázom.

160519_buntahaza013_ufo

2012 májusának legvégén Bunta Levente, aki akkor még nem Zoltán, kampány teljében építési engedélyt kér arra a házra, melyben már benne lakik, évek óta. Hogy egészen pontos legyek, a ház munkálatainak befejezésére, közfalak építésére és a külső-belső rész végső simításaira kéri az engedélyt. Pedig a két hónappal azelőtt készült videófelvételen látszik, hogy a polgármester háza kész van kívül-belül. Meg is kapja az engedélyt, 126-os számmal.

160519_buntahaza014_ufo

2014 őszén Bunta Leventének sikerül megszereznie a bizonylatot, hogy kész a háza. Hatalmas megvalósítás, tudva azt, hogy B. A. már 2009-ben megszerezte ugyanezt az okiratot a már akkor kész házra (lásd 5-ös képünkön).

160519_buntahaza015_ufo

Az előbbi bizonylat és a 126/2012 engedély alapján 2014. november 26-án Buntáék nevére telekkönyvezik a házat. A „dobandit prin Construire” azt jelenti, hogy építéssel szerezték meg a házat, ami teljesen ellentmond annak, amit a filmben állít, hogy vásárolták. Bunta azt is állítja a filmben, hogy az ingatlant az ő cége vásárolta az eladó cégétől, az átláthatóság kedvéért, ezért tízszer többet adózik, mintha magánszemélyként vette volna meg. Sajnos, az általam vizsgált három telekkönyvi másolat egyikében sem szerepel cég, sem a Buntáé, sem az eladóé, ezért kételkednem kell a polgármester állításában.

160519_buntahaza016_ufo

Összefoglalva röviden: Bunta Levente Zoltán 2008-ban, megválasztása után egy hónappal vásárol egy telket a piaci ár töredékéért. Kap hozzá egy házat is, amiről állítja, hogy vásárolta, de még nem láttunk bizonyítékot arról, hogy fizetett érte. A ház nem is kerül a nevére, hanem B. A. ingatlanszakember nevén marad. 2012-ben kitör egy kisebb botrány, ezzel egyidőben törlik a házat a telekkönyvről egy bírósági végzésre hivatkozva. Bunta építési engedélyt kér, apróbb munkálatokra, ennek alapján két évvel később, 2014-ben telekkönyvezik a házát. Így néz ki most a telekkönyvben Bunta telke és háza.

160519_buntahaza017_ufo

Hogy mennyire törvényes, amit láttunk, nem tudom én eldönteni, de a dolog mindenképp furcsa. Hogy tisztább legyen a kép, megkerestem a polgármestert. A telefont nem vette fel, de a levélben elküldött kérdésekre válaszlevelet küldött a polgármesteri hivatal sajtóosztálya. Ilyeneket kérdeztem, hogy mikor vásárolta a ház alatti telket és mennyiért, mikor vásárolta a házat és mennyiért, mikor költözött be, mikor került a ház a nevére stb. Nem minden kérdésemre válaszoltak, válaszuk igazságtartalmát alátámasztó dokumentumokat sem küldtek át, pedig külön kiemeltem a levélben, hogy hálás lennék, ha bizonyítékokat is küldenének a szép szavak mellett. De mindenképp értékelem, hogy egyáltalán válaszoltak, mert az utóbbi időben azt sem szoktak. A következő kép alatt olvashatják válaszukat. Bocsánatot kérek, hogy ilyen hosszú, de nem hagyták, hogy kivágjam belőle a tölteléket.

160519_buntahaza018_ufo

Tisztelt Egyed Zoltán! Úgy tűnik ezúttal ismét Bunta Levente Zoltán polgármester házát próbálják kampánytémává tenni, bizonyára nem véletlenül, hisz a nálunk általában sárdobálásos választási időszakban ez elő szokott fordulni. A jelenlegi a polgármestert mellett szól az is, hogy csupán régi, kitalált történeteket próbálnak, tudnak elővenni négy évenként, felfújni, leporolni, kikerekíteni eredmény nélkül, mivel nem találnak más fogást. Bár 2012-ben is megpróbáltak valamiféle pletykát elindítani a 2008-ban vásárolt házzal kapcsolatba és „furcsa egybeesés”, hogy megint kampányban kerül elő, alább találja a válaszokat: https://www.youtube.com/watch?v=6SM5KzfKIek&hd=1 Ahogy a fent említett interjúból is kiderült, Székelyudvarhely polgármestere Szombatfalván, a Széldombon, a Kamilla birtokol egy magánházat. Az ingatlant, könnyű szerkezetes házhoz tartozó telket még 2008-ban, megyei tanácselnöksége idején vásárolta egy ingatlanügynöktől. A 70-80 százalékban elkészített ház törvényes dokumentumokkal, építkezési engedéllyel rendelkezett. A házat építtető tulajdonos a házhoz tartozó telket a saját nevén, a megépített épületet viszont a vállalkozása nevén építette. A házat a polgármester és családjának tulajdonában lévő vállalkozás vásárolta meg az ingatlanügynök cégétől. A ház alatti telek esetében a régi tulajdonos és Bunta Levente Zoltán között született az adás-vétel. A polgármester úr egy tábor-negyedi tömbházlakásból költözött a szintén tábor-negyedi, családi örökséget képező magánházba és onnan költözött a Kamilla utcába 2008 decemberében. Az ingatlan reális piaci áron volt megvásárolva és banki átutalás által volt kifizetve. Az építkezési engedély a telek tulajdonosa nevére volt kiállítva. A vásár még az előző polgármester idején jött létre. Közben új építkezési engedélyt kellett kérni, mivel a 70-80 százalékban elkészített házhoz utólag terasz, autóbeálló, manzárd stb. lett tervezve és építve. Ezt az építkezési engedélyt, az időközben polgármesterré választott Bunta Levente Zoltán írja alá (a hivatal szakemberei mellett), hiszen egy székelyudvarhelyi ingatlanról beszélünk. Itt megjegyezzük, hogy a polgármester, úgy az építkezési engedélyek, mint a legtöbb dokumentum esetében is, aláírásával igazolja, hogy az adott osztály által összeállított dokumentáció megfelelő hivatali előírások szerint készült. Az aláírásával megerősití, igazolja az adott eljárás hitelességét, ugyanis amikor többezer okiratról van szó, akkor ezt másként nem is lehetséges. Mivel jogi szempontból ház cégtől, a telek magánszemélytől volt vásárolva és ezt a polgármester úr rendezni akarta, 2009-ben beperelte a régi tulajdonost mivel az nem rendezte vállalásait. Ennek a jogi folyamatnak a befejezésére 2014-ben került sor (ez az egyetlen oka, hogy ezzel a lerágott csont témakörrel kapcsolatosan megválaszoljuk a feltett kérdéseket), amikor is mindkettő Bunta Levente Zoltán és felesége Bunta Gyöngyi nevére került, miután a pert megnyerték, ami az óta is szerepel a polgármester vagyonnyilatkozatában. Az elmondottak valóságtartalmáról, a polgármester úr már 4 évvel ezelőtt is tájékoztatta a sajtó képviselőit és bemutatta az összes dokumentumokat. Amennyiben van bármilyen elvszerű új kérdés, természetesen állok a rendelkezésükre. Hogy olyan hírek is járnak, miszerint a szenátortól kapta ajándékba a házat? Erre azt válaszoljuk, hogy Bunta Levente Zoltán sem Verestóytól, sem mástól nem kapott és nem fogadott el semmilyen ajándékot. Önröl kedves Egyed Zoltán, az hírlik, hogy újabban a szenátor fizeti és azért kérdez ilyeneket. Igaz ez ?! Már hozzászoktunk, hogy különféle kreált ügyek előkerülnek a kampányban, de amint láthatja ezelőtt 4 évvel is és most is az Ön által feltett kérdéseket megválaszoltuk. Továbbra is köszönjük érdeklődését a polgármesteri hivatal munkájával kapcsolatban. Kérjük a továbbiakban is tegye fel kérdéseit az intézményünk sajtóirodájának a sajtoirodavaroshaza@gmail.com e-mail címen és a törvényes lehetőségek keretein belül, igyekszünk rövid időn belül válaszolni. Csak abban az esetben járulunk hozzá a válaszok közléséhez, felhasználásához, ha azt változatlanul és teljes terjedelemben megteszik.

160519_buntahaza019_ufo

Bevallom, nem tudok hinni a polgármesternek feltételek nélkül, rengeteg kérdésem lenne még. Nem igazán értem, ha az ő cége vette a házat az eladó cégétől, hogyhogy nem szerepel egyetlen cég sem a telekkönyvben. Miért szerepel az a telekkönyvben, hogy építéssel szerezték Buntáék a házat, s nem vásárlással? Ha a 2012-es építési engedélyt a háza bővítésére vette ki, akkor hogy létezik, hogy a bővített háza pont ugyanakkora, azaz egy négyzetméterrel kisebb, mint az azelőtti, és terasz építése után alaprajza tökéletesen megegyezik a régivel? Hogyan manzárdosítottak a második engedély alapján, ha a 2009-es bizonylat szerint már készen volt a manzárd, és a 2014-es bizonylat szerint is ugyanazok a helyiségek szerepelnek ott? Sok kérdésem lenne, amire csak a polgármester által birtokolt okiratok tudnának választ adni, de azokat nem mutatja meg nekem, mert állítólag már megmutatta másnak négy évvel ezelőtt. Vajon a hivatalos szerveknek megmutatná őket, vagy elküldené nekik a D3 filmjének a linkjét?

160519_buntahaza020_ufo

Itt most búcsúzom, tovább reménykedve abban, hogy a polgármester teljesen törvényes úton jutott házához. Bízom benne, hogy senki nem emel kezet a házára, nyugdíjas szavazóbázisa is végzi a dolgát, és négy év múlva, a következő kampányban ismét hagyományőrző szándékkal megkérdezhetjük tőle, mi is van azzal az érdekes házügyével.

Kép és szöveg: Egyed Ufó Zoltán
A fotóriport eredetileg az uh.ro-n jelent meg, az anyagot a főszerkesztő engedélyével közöltük újra.

Segíts függetlennek maradni: ajánld fel jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdélynek!