Bezárás
Infografikák

Felmértek minket az olvasóink, és mi is őket. Íme az eredmény

Projektünket az olvasók nem kötik egyetlen erdélyi magyar politikai párthoz sem. Az RMDSZ kezelte közpénzekről szóló sorozatunkat tartják eddig a legfontosabbnak, és a közpénzek elköltésének a követését igénylik leginkább.

Váratlanul sokan, összesen 700-an kezdték el kitölteni az egy hete közzétett olvasói felmérésünket, közülük 229-en teljesen ki is töltötték a kérdőívet. Ez azért nagy szó, mert egy, a témában járatos szociológus ismerősünk szerint a hasonló online felméréséket átlagban 50-100-an töltik ki, és mi is nagyjából erre a nagyságrendre számítottunk.

Bár az eredmények nem reprezentatívak az olvasói táborunkra, még kevésbé az erdélyi magyarságra (az ehhez szükséges, bonyolult súlyozás messze meghaladja felmérésünk célkitűzéseit), a válaszadók nagy száma azt jelzi, hogy az Átlátszó Erdély iránt nagy az érdeklődés.

Külön örülünk annak, hogy a zsidózó / kommunistázó / sorosbérencező trollok elmaradtak, ellenben végiggörgetni is alig bírjuk, annyi gratulációt és bátorítást kaptunk. Arról nem is beszélve, hogy a kitöltők közül nagyon sokan részletes, átgondolt válaszokat adtak a kérdésekre, és számos új szempontot vetettek fel – nekik különösen hálásak vagyunk.

Ezek az eredmények igazolják azt, amit eddig sejtettünk: minden látszat ellenére létezik egy olyan urbánus réteg, mely érdeklődik a közügyek iránt, és mely képes elfogulatanul és kritikusan szemlélni úgy a hatalom birtokosait, mind az Átlátszó Erdélyt. Véleményükre eddig is sokat adtunk, és ez ezután sem lesz másképp.

Alább közzétesszük a felmérés azon eredményeit, amelyek az olvasók és a szakma számára is érdekesek lehetnek. A sok apró, de számunkra annál izgalmasabb adatsort pedig arra fogjuk felhasználni, hogy az Átlátszó Erdély a jövőben még több, relevánsabb és érdekesebb sztorit tudjon felgöngyölíteni.

Az Átlátszó Erdély működtetésében nagy szerepük van a közösség adományainak. Adakozz, hogy még több ilyen cikket írhassunk! Tudnivalók itt.

Bankszámlánk:

RO71OTPV200000913457RO01

SUC. CLUJ OTP BANK ROMANIA

Cod BIC: OTPVROBU