Bezárás
Bűnvádi eljárások

„Procesul teroriştilor secui” – martorul acuzării se teme de foştii săi prieteni

Unul dintre martorii citaţi în „cazul teroriştilor secui” se teme pentru siguranţa proprie şi cea a familiei sale. Bandi Szabolcs, care l-a acuzat pe Beke István Attila la cea mai recentă audiere că acesta l-ar fi intimidat folosindu-şi maşina, a considerat că ar fi important să le reamintească celor prezenţi că inculpatul a mai cauzat în prealabil accident rutier soldat cu moarte.

„Procesul teroriştilor secui” continuă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu audierea celor mai importanţi martori ai acuzării. Vineri, 8 decembrie au fost audiaţi Bandi Szabolcs şi Hodor István, doi foşti membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM).

Amândoi au participat la acea întâlnire notorie din 10 octombrie 2015, când, conform rechizitoriului, s-a elaborat planul atentatului cu dispozitiv exploziv artizanal, care urma să aibă loc cu ocazia sărbătorii naţionale din 1 decembrie. În presupusul complot au fost implicate 5 persoane: Szőcs Zoltán şi Beke István Attila, preşedinte HVIM Transilvania, respectiv preşedinte HVIM Târgu Secuiesc (acuzaţia de terorism în cazul amândurora fiind respinsă de curte în primă instanţă), respectiv Szőcs Csongor, Hodor István şi Bandi Szabolcs, membri HVIM.

Atât Bandi, cât şi Hodor au fost audiaţi încă din faza cercetărilor şi în cadrul primelor audieri şi dezbateri la Curtea de Apel Bucureşti. Întrunirea bordului judecător din 8 decembrie n-a adus multe noutăţi faţă de depoziţiile anterioare.

Probleme de memorie

Hodor István, înfăţişat la solicitarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) susţine că nu-şi mai aduce aminte de numeroase detalii ale evenimentelor. La întrebările procuraturii, martorul a declarat că suferă de probleme cu memoria, deşi nu dispune de diagnostic medical în acest sens, nici nu ia medicamente pentru a combate problema. Dar susţine cele declarate în depoziţiile anterioare.

Versiunea maghiară a acestui articol:

„Székely terrorper”: retteg egykori barátaitól a vád tanúja

Inculpaţii au solicitat audierea repetată a martorilor Bandi Szabolcs şi József Sándor (nume de cod în rechizitoriu pentru colaboratorul cu identitate protejată). Acesta din urmă a declarat la Curtea de Apel Bucureşti că el a înregistrat discuţia din 10 octombrie 2015, ajuns în posesia DIICOT prin intermediul Serviciului Român de Informaţii. Beke consideră că József Sándor şi Bandi Szabolcs ar fi una şi aceeaşi persoană şi ar dori să verifice cumva această suspiciune.

Nu există multe explicaţii pentru care Bandi ar fi fost citat din nou în faţa bordului judecător, deoarece la dezbaterea judiciară din 8 decembrie nici Beke, nici avocatul apărării nu a prezentat nicio întrebare care necesita răspuns ce nu s-a mai auzit în prealabil. Ba dimpotrivă, au venit cu un şir aproape interminabil de întrebări aparent fără sens sau cu unele deja clarificate, şi din acest motiv respinse de bordul judecător, care a atenţionat avocatul lui Beke să-şi instruiască clientul cu privire la întrebările care pot fi sau nu pot fi puse.

Contraacuzaţie: intimidare, ameninţare

Audierea i-a asigurat însă o posibilitate lui Bandi să-l acuze pe Beke de presiuni permanente, respectiv de încercări de intimidare. Martorul a declarat că după prima depoziţie de la DIICOT, de la începutul anului 2016, s-a întors la Târgu Secuiesc spunându-i lui Szőcs Csongor că nu şi-a putut respecta înţelegerea la care ajunseseră în prealabil, conform căreia urma să susţină că discuţia de la întrevederea din 10 octombrie fusese o glumă. Bandi declară că exact aşa îşi începu depoziţia, pe care o schimbă după ascultarea înregistrării de pe un laptop a discuţiei din data respectivă.

Bandi Szabolcs susţine că a primit multiple ameninţări grave, din partea mai multor persoane. „Dacă vine vorba, trebuie să spun că şi în această săptămână am primit un SMS ameninţător” – a declarat Bandi la întrebarea dacă ar dori să-şi completeze depoziţia.

Conform depoziţiei, SMS-ul ar fi conţinut următorul text: „Ai grijă ce spui la Bucureşti! Ai grijă pe unde umbli! Ai grijă de mica ta familie!” Translatorul instanţei a dictat grefierului textul în traducere pe loc, citind direct de pe ecranul telefonului, împreună cu numărul de telefon de la care a fost trimis mesajul. La întrebarea instanţei Bandi a adăugat că încă n-a depus plângere în legătură cu ameninţările primite, dar intenţionează s-o facă.

În cadrul aceleiaşi audieri s-a plâns că de anul trecut este în vizorul membrilor HVIM, şi al simpatizanţilor acestei organizaţii, respectiv că Beke îl denigrează oriunde poate. Împrăştie de exemplu zvonul că Bandi nu-şi poate plăti ratele creditului bancar şi din acest motiv „s-ar fi vândut” procuraturii.

Iar când se părea că depoziţia lui Bandi s-a încheiat, martorul a început să vorbească despre faptul că se îngrijorează pentru siguranţa personală. Susţine că s-ar fi întâmplat în repetate rânduri că în oraş Beke „s-a ţinut scai” de maşina sa, l-a urmărit strâns cu autoturismul propriu, respectiv s-a angajat în depăşiri neregulamentare şi periculoase, de exemplu la intersecţii cu căi ferate. Bandi susţine că a fost urmărit de la distanţă mult prea mică, ameninţătoare, şi în cazuri în care soţia şi fiica erau cu el în maşină.

Pentru început Bandi făcea doar aluzie la faptul că se îngrijorează pentru siguranţa familiei sale, apoi a declarat că dă în vileag toate acestea, deoarece n-ar vrea să păţească ceva, iar dacă totuşi ar suferi un accident, atunci „măcar să se ştie”. (Beke) „a fost deja implicat în accident rutier soldat cu moartea cuiva. Beke a fost de vină sau nu, nu se ştie. Şi tot nu e considerat criminal” – a mai adăugat el.

Apărarea nu a avut posibilitatea să răspundă la aceste afirmaţii, şi din câte se putea înţelege din murmurul iscat în sală, judecătorul n-a dispus ca această parte a depoziţiei să fie consemnată.

Alte articole despre acest subiect:

Liderii radicalilor secui, denunțați de către propriul coleg

Instanța ar vrea pedepse mai grave pentru liderii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate

Am răsfoit cu luare-aminte dosarul penal al lui Beke István şi Szőcs Zoltán

Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat acuzaţia de terorism la adresa inculpaţilor secui

Insistenţe în legătură cu atentatul cu bomba

În acelaşi timp procurorul a încercat să se folosească de faptul că martorul părea „să fie dispus să vorbească” şi l-a întrebat încă o dată, cum a reacţionat Beke la propunerea lui Szőcs Zoltán de a confecţiona un dispozitiv exploziv artizanal. Bandi a declarat: „Beke zicea că se poate face, nu-i mare lucru”. La întrebarea referitoare la uşurinţa cu care Beke s-a arătat dispus să confecţioneze dispozitivul exploziv artizanal, detonat de la distanţă (acuzare negată de inculpaţi, şi care nu figurează nici în decizia judecătorească anunţată în primă instanţă), martorul a răspuns cu faptul sugerat de procuror: „deoarece se pricepe la electronică, asta-i e meseria”.

La întrebarea avocatului care-l reprezintă pe Szőcs Zoltán, Bandi a subliniat că făcând parte din Forţele Armate Române, s-ar fi putut întâmpla ca şi el să fie prezent la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, din data de 1 decembrie 2015, ocazie pentru care conform rechizitoriului plănuia un atentat cu dispozitiv explozic artizanal. La întrebarea judecătorului cu privire la posibilele consecinţe ale detonării petardelor, Bandi a răspuns că nu poate calcula urmările unei astfel de acţiuni, „dar totul e posibil”.

Szőcs Zoltán, angajat în Franţa, n-a fost prezent nici la această înfăţişare, cum n-a fost prezent nici la dezbaterea juridică precedentă. La întrunirea următoare a bordului judecător, în februarie, va fi audiat martorul protejat (colaboratorul cu identitate protejată), respectiv se va putea adopta o decizie în legătură cu cerinţele formulate de apărare, care privesc pe de o parte credibilitatea acestui martor cu identitate protejată, pe de altă parte vizează verificarea autenticităţii înregistrării considerate probă de primă importanţă în rechizitoriu.

Szőcs Levente

Traducere: Mihály Ilona