Bezárás
Nyílt kormányzás

Közérdekű vagy sem? Újból elutasított az RMDSZ

A bírósági döntésnek eleget tett, de aztán újból megtagadta a választ adatigényléseinkre az RMDSZ. Továbbra is azzal érvelnek, hogy az RMDSZ nem tartozik a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló, 544/2001-es törvény hatálya alá.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem minősül pártnak, és nem nyilvánították, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, közhasznú nem kormányzati szervezetnek, ezért nem tartozik a 2001. évi 544. törvény hatálya alá” – áll abban a válaszban, melyet az Átlátszó Erdély kapott újabb adatigénylésére május 25-én.

Az RMDSZ-től ezúttal az általa kezelt közérdekű dokumentumok listáját kértük ki. A Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök által aláírt válaszlevél még annyit jegyez meg, hogy az RMDSZ honlapján minden, a szervezet működésével kapcsolatos dokumentum elérhető.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a VIBE Fesztiválon 2017 nyarán. Fotó: maszol.ro – Kustán Magyari Attila

Ez az újabb elutasítás azért meglepő, mert a kolozsvári bíróság tavaly decemberi döntése kimondja, az RMDSZ közhasznú nem kormányzati szervezetnek minősül, mivel a romániai magyarság érdekében tevékenykedik, és ehhez a tevékenységhez közpénzeket használ fel. A bíró elrendelte az Átlátszó Erdély által kért információk kiadását.

Az ítélet jogerőre emelkedése után 90 nappal, május 11-én az RMDSZ eleget is tett ennek a döntésnek. Ezekkel az adatokkal kapcsolatban egyébként pontosítást kértünk egy újabb adatigénylés formájában – az RMDSZ egyébként ezt is elutasította, hasonló indokkal.

Azt csak találgatni lehet, hogy miért döntött most úgy az RMDSZ, hogy megtagadja a választ az adatigénylésre. Vélhetően arra számítanak, hogy mivel Romániában a jogi precedens intézménye nem létezik, hasonló ügyben egy más bíró akár számukra kedvező döntést is hozhat, de legalábbis időt nyerhetnek.

Mindkét adatigény elutasítása miatt panaszt teszünk a bíróságon.

Hozzászólnál a témához? Megteheted a Facebook-oldalunkon!Hozzászólnál a témához? Megteheted a Facebook-oldalunkon!