Bezárás
Közlemények

Az év, amikor már látszik a munkánk eredménye. Itt a 2018-as beszámolónk

Mi nem titkoljuk, mire mennyit költöttünk, és kitől kaptunk támogatást. Tavaly például 22 ezer lej adományt kaptunk olvasóinktól, ez több mint duplája a 2017-es összegnek.

Tavaly az Átlátszó Erdély Egyesület bevételei 152 ezer lejre (32 ezer euróra) rúgtak. Noha a legfontosabb bevételi forrásunk továbbra is az Open Society Institute 25 ezer dolláros támogatása volt, az adománygyűjtő kampányaink is sikeresek voltak: összesen 22 ezer lej (4700 euró) adományt kaptunk olvasóinktól – ez több, mint duplája a 2017-es összegnek.

Az Átlátszóval partnerségben határok feletti pályázatot nyertünk a nemrég létrehozott európai tényfeltáró újságírás-alapnál. Ebből 17 600 lej (3700 euró) jövedelmünk származott. A Független Médiaközpontnál elnyert pályázat további 3700 lej (250 ezer forint, 780 euró) bevételt jelentett számunkra.

Mire költöttünk?

Tavaly összesen mintegy 115 ezer lej (24 ezer euró) kiadásunk volt. A legnagyobb kiadási tételt, 50 ezer lejt (kb. 10 ezer eurót) a bérköltségek teszik ki: tavaly egy teljes munkaidős szerkesztő/ügyvezető, két part-time újságíró, valamint egy gyakornok dolgozott szerkesztőségünkben, rajtuk kívül több külsős újságíróval, fordítóval dolgozunk. A fizetések után kifizetett adók 7600 lejt (1600 eurót) tesznek ki.

Mintegy 13 ezer lejt (2700 eurót) költöttünk IT-szolgáltatásokra: készülőben van egy adatbázis, ahol az eddigi adataink könnyen kereshetőek lesznek, ezen kívül áttértünk az new.atlatszo.ro domainre, és hamarosan indul az új honlapunk is.

Fontos tételt képeznek kiadásaink között a terepmunka költségei, vagyis az útiköltség, szállás, étkezés: erre 11 ezer lejt (2300 eurót) költöttünk. A szerkesztőségünk fenntartása tavaly 9800 lejbe (2000 euróba) került, vásároltunk irodaszékeket meg néhány más apróságot 2300 lej (480 euró) értékben, egy laptopra és egyéb kisebb kütyükre 6600 lejt (1400 eurót) költöttünk.

És mit értünk el tavaly?

2018 elején a bíróság az RMDSZ-t közérdekű adatok kiadására kötelezte, miután bepereltük őket – hamarosan új fejleményekkel jelentkezünk;

Jakab Hanga kollégánk megnyerte a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj Projekt első díját egy kis székelyföldi település roma telepén élők sorstalanságát megmutató riportjával;

Az RMDSZ által kezelt közpénzek elköltésének átláthatóvá tételéért indított kampányunkkal bekerültünk a legmenőbb romániai civil szervezetek közé a Centrul de resurse pentru participare publică (CeRe) által szervezett megmérettetésen;

A legnagyobb kelet-európai oknyomozó hálózat, az OCCRP tagja lettünk;

Szerveztünk egy nagy sikerű kerekasztal-beszélgetést a Fidesz erdélyi térhódításáról, valamint ennek a következményeiről (első rész itt, második pedig itt);

Cross-border pályázatot nyertünk a nemrég létrehozott európai tényfeltáró újságírás-alapnál a magyar kormány határon túli fociberuházásairól – a sorozat itt megtekinthető;

Írtunk az Erdélyi Református Egyházkerület ingatlanberuházásairól, volt sorozatunk a magyarországi közpénzekből létrejött erdélyi magyar sajtótrösztről, voltunk riportozni a moldvai csángó közösségben, írtunk a nagyenyedi romák városperemre költöztetéséről, utánajártunk annak, hogy mi a helyzet most a csíksomlyói búcsú UNESCO-felvételével, valamint felgöngyölítettünk egy, a kolozsvári magyar színházban zajlott bántalmazási botrányt is.

Adományozd a jövedelemadód 2%-át az Átlátszó Erdély Egyesületnek!

Átlátszó Erdély Kövess minket vagy írj nekünk! Csakis az olvasóink adományai révén tudjuk befolyástól mentesen végezni a munkánkat, és megírni azt, amihez más nem mer hozzányúlni. Neked most semmibe nem kerül hozzájárulni az erdélyi magyar nyilvánosság fenntartásához. A jövedelemadódat így ajánlhatod fel nekünk a legegyszerűbben: Vagy: 1.