Bezárás
Bűnvádi eljárások

A magyar rendőrség megerősítette: elfogták Olosz Gergelyt

Az RMDSZ volt politikusának mozgását nyomkövetővel ellenőrzik, kiadása ügyében a Fővárosi Törvényszék dönt, közölte kérdésünkre az ORFK.

Update 18.03.2019 17:00 A terhelt ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelete legfeljebb 30 napig, azaz 2019. április 13-ig tarthat – közölte a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya. A közlemény szerint “a Fővárosi Törvényszék a magyar igazságügyi miniszteren keresztül felhívja a román igazságügyi hatóságot, hogy a jogerős szabadságvesztés büntetést kiszabó tagállami első-és másodfokú jogerős határozatot(kat), a tanúsítványt, továbbá az elítélt értesítésére vonatkozó formanyomtatványt legkésőbb 2019. április 5-ig küldje meg számára.

A fentiek mellett a bíróság az ügyben is megkeresi a román igazságügyi hatóságot, hogy az európai elfogatóparancs alapjául szolgáló jogerős, 2018. december 20-án kelt büntető ítélet alapjául szolgáló eljárás adataira vonatkozó kérdéseire választ kapjon. Amennyiben a kért információk legkésőbb 2019. április 5-ig nem érkeznek meg, úgy a bíróság a rendelkezésre álló adatok alapján hozza majd meg a döntéséta kiadatás tárgyában.”

“Magyarországon elfogták a rendőrök a nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló O. Gergelyt 2019. március 13-án. Az illetékes bíróság a férfi ideiglenes átadási bűnügyi felügyeletét rendelte el, mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával ellenőrzi. Kiadatása ügyében a Fővárosi Törvényszék dönt.” – tájékoztatta az Átlátszó Erdélyt az Országos Rendőrfőkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

Olosz utoljára 2018 november 11-én jelent meg nyilvánosan a zágoni református templom újjászentelési istentiszteletén, az akkor készült fotók tanúsága szerint Olosz az első sorban ült Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Márton Árpád RMDSZ-es képviselő mellett.

Akkor már évek óta húzódott a Legfelsőbb Itélő és Semmítőszéken a büntetőügye – december 20-án meg is született az elmarasztaló ítélet: három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték befolyással való folyamatos üzérkedés miatt, ezen kívül elrendelték 384 ezer euró és 400 ezer lej elkobzását, és minden vagyonának zár alá helyezését.

De miről is szólt ez a korrupciós történet? Dióhéjban annyi történt, hogy Olosz – aki 2007-2008-ban az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke volt – a romániai energiapiacon nyüzsgő „okos fiúk” rendelkezésére bocsátotta kapcsolatait, ezért pedig busás fizetést kért és kapott.

Így a Gorj megyei alvilág egy ismert figurája, Ion Bârcină befolyása alatt álló két cég, a SC Budirom Serv SRL és SC Power Plus SRL olcsón vásárolt fel villamos energiát, majd ezt a piaci árnál drágábban adták tovább a CEZ áramszolgáltatónak 2010-2011-ben.

Oloszt tanácsadóként fizették ki – az internetről összemásolt szövegeken, valamint a tanácsadói szerződésen „ország-világ röhög”, fogalmazott az egyik üzletember egy lehallgatott telefonbeszélgetés során, egyértelművé téve, hogy egy esetleges ellenőrzés során menthetetlenül lebuknak.

Az RMDSZ-es honatya – akit a vádirat szerint az üzletemberek egymás között sokszor Bilă (Golyó) néven emlegettek – összesen 516 ezer eurót kért, ebből 384 ezret meg is kapott. Továbbá a parlament előtti parkolóban egy ízben 400 ezer lejt is átadtak neki.

Olosz Gergely, az erdélyi magyar közélet legnagyobb kalandora

Átlátszó Erdély Kövess minket vagy írj nekünk! Miközben a Fidesz embereként RMDSZ-elnöki tisztségre pályázott, átverte a Gorj megyei maffiát, Székelyföldön pedig segített a Schweighofernek fűrészüzemet nyitni. Nemrég jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, azóta elnyelte a föld. Publicisztika. November 11-én, a zágoni református templom újjászentelési istentiszteletén jelent meg utoljára nyilvánosan Olosz Gergely volt RMDSZ-politikus és üzletember.

Oloszról egyébként köztudott hogy a KDNP elnökének, Semjén Zsoltnak a pártfogoltja. Az erős katolikus identitással rendelkező magyarországi miniszterelnök-helyettes jó véleménye a bencés gimnázium volt diákjáról megingathatatlan, számos esetben volt Olosz vendége Háromszéken, együtt vadásztak, illetve számos fotón lehet őket együtt látni.

RMDSZ-en belül pályafutásának a csúcsát Olosz a 2011-es tisztújító kongresszuson érte el, amikor a Fidesz támogatásával bejelentkezett az RMDSZ elnöki tisztségére.

Címlapkép: Olosz Gergely és Orbán Viktor 2011-ben, amikor Olosz még az RMDSZ-elnöki székre pályázott