Bezárás
RMDSZ

Üzleti titok? Nem nevezi meg az RMDSZ a kongresszus beszállítóit

Elutasította a 147 ezer eurós, minden eddiginél látványosabb rendezvény szervezési részleteire vonatkozó adatigényünket.

Történetének legnagyobb szabású, egyben legköltségesebb kongresszusát szervezte meg az RMDSZ 2019. február 22-23. között. De milyen cégekkel szerződött az RMDSZ a különféle szolgáltatásokra?

Február 26-án az 544/2001-es, közérdekű információkhoz való szabad hozzáférést biztosító törvény előírásai alapján közérdekű adatigényléssel fordultunk az RMDSZ-hez: kikértük a rendezvény költségvetését, a költségek forrását és egy sor adatot a szervezési költségekről és a szerződött cégekről.

A következő kategóriákban voltunk kíváncsiak a szerződött cégek nevére, az általuk számlázott összegre és ezek rövid leírására:

  • Terembérlés, valamint a rendezvény lebonyolításához szükséges felszerelések bérlése/megvásárlása (hangosítás, videó, stb.)
  • Tolmács-szolgáltatások
  • Kellékek és berendezések
  • Promóciós anyagok szerkesztése, nyomtatása (brosúrák, bannerek, Facebook-kommunikáció stb.)
  • Szállás, étkezés
  • Útiköltség
  • Kiszállási díj (napidíj)
  • Más javak és szolgáltatások

Ezzel párhuzamosan egy további adatigényt is benyújtottunk: három kommunikációs céggel kötött szerződésekre, valamint a cégek által számlázott összegekre voltunk kíváncsiak.

Adatigényünk benyújtása után néhány nappal Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke sajtótájékoztatón számolt be az idei kongresszus költségvetéséről. Mint kiderült, az összesen 147 000 euróba (699 259 lej) került. A kolozsvári BT Arénát 13 500 euróért bérelték, szállásra, étkeztetésre és útiköltség-térítésre összesen 46 500 euró, míg kommunikációs költségekre az összkiadás közel fele, 73 000 euró ment el. A résztvevőkre személyenként 108 eurót költöttek.

Az Átlátszó Erdélyt nem hívták meg erre a sajtótájékoztatóra (ahogy egyik sajtótájékoztatóra sem), noha tavaly márciusban e-mailben kértük, hogy az Átlátszó Erdélyt vegyék fel az RMDSZ sajtós címlistájára. Forró Gyöngyvér, az ügyvezető elnök sajtótanácsosa akkor meg is erősítette, hogy e-mail címünk rákerült a címlistára.

Bár a törvény elutasításra 5 napot szab meg, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök 30 nap múlva annyit válaszolt, hogy a kongresszus költségeit már a sajtóorgánumok tudomására hozták, tehát nyilvános és szabadon elérhető információknak számítanak.

Ugyanakkor a többi adat kiadását megtagadták, mert szerintük az általunk kért adatok az  544/2001-es számú törvény 12. cikke hatálya alá esik, tehát kivételt képeznek azok az információk, melyek kereskedelmi vagy pénzügyi tevékenységre vonatkoznak, ha ezek nyilvánosságra hozatala sérti a szellemi vagy ipari tulajdonhoz való jogot, valamint a tisztességes verseny elvét. Ennek megfelelően a szerződés záradékai kereskedelmi információnak minősülnek, így az árazás és a szolgáltatások pontos tartalma nem hozható a versenytársak tudomására.

Mi úgy véljük, az általunk kért adatok nem sértik a szellemi és ipari tulajdonhoz való jogot, ugyanakkor a tisztességes verseny elvét sem, és közérdekű adatoknak számítanak. Az ügyben bírósághoz fordulunk.

Nem ez az első eset, hogy az RMDSZ elutasítja az adatigénylésünk, de az már előrelépés, hogy nem arra hivatkozik, hogy az RMDSZ civil szervezet, így nem esik az 544-es törvény hatálya alá.

Címlapfotón Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a kongresszuson. Fotó: RMDSZ Facebook-oldala